Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΑΣΣΗΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οι πολιτικές υπέρ του κεφαλαίου την έκαψαν, την πλημύρισαν, την απειλούν

Περιοδεία της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στην περιοχή

Από τη σύσκεψη στο Δημαρχείο της Ασσήρου
Από τη σύσκεψη στο Δημαρχείο της Ασσήρου
Από την Ασσηρο, ένα πανέμορφο χωριό που οι κυβερνήσεις του δικομματισμού το έπνιξαν, κυριολεκτικά, θυσιάζοντας έργα ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους, για να στηρίξουν την κερδοφορία του κεφαλαίου, ξεκίνησε χτες το απόγευμα η διήμερη περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη.

Η υποδοχή που της επιφυλάχθηκε ήταν ιδιαίτερα θερμή, γιατί όπως έλεγαν ο ένας μετά τον άλλο οι τοπικοί παράγοντες, μιλώντας στη σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο, «το ΚΚΕ είναι το Κόμμα που πρώτο έσπευσε στο πλευρό μας, σε κάθε πρόβλημα, σε κάθε διεκδίκηση και στάθηκε με συνέπεια δίπλα μας, διεκδικώντας λύσεις που προκρίνουν τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού της περιοχής».

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, που επισκέφθηκε χτες την περιοχή, μετείχαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Θ. Κωνσταντινίδης και Κ. Αβραμόπουλος, όπως και οι βουλευτές του Κόμματος στην περιοχή Γ. Ζιώγας και Σ. Καλαντίδου.

Οι κάτοικοι της περιοχής παλεύουν ακόμα να συνέλθουν από τις καταστροφές που προκάλεσε η πρόσφατη πλημμύρα, που πήρε δραματικές διαστάσεις, επειδή επί δύο χρόνια μετά τη μεγάλη φωτιά που κατέκαψε 28.000 στρέμματα δάσους, δεν έγιναν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης ερχόταν και ξαναρχόταν η εκτίμηση ότι το ΚΚΕ αποτελεί τον ανιδιοτελή σύμμαχό τους, είναι το κόμμα που δεν πολιτεύεται με βάση τα μικροκομματικά οφέλη. Είναι το μόνο κόμμα που συγκρούεται με τα συμφέροντα και τις κυβερνήσεις που θυσιάζουν τον τόπο τους και τη ζωή τους στην κερδοφορία του κεφαλαίου. Μέσα από τις τοποθετήσεις, αλλά και τις ερωτήσεις τους, ανέδειξαν πως εμπιστεύονται το ΚΚΕ, τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις του. Και έδειξαν να τους αγγίζει η εκτίμηση που διατύπωσε η Αλ. Παπαρήγα πως «όσο η γη, τα δάση, τα μεγάλα έργα υποδομής, είναι πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου, θα πολλαπλασιάζονται οι πυρκαγιές, θα συνεχίζεται η μόλυνση του περιβάλλοντος, η επιβάρυνση της ποιότητας ζωής του λαού, θα υπονομεύονται τα δικαιώματά του».

Στο λαό ανήκουν γη, νερό, αέρας


Στη διάρκεια της συζήτησης ο δήμαρχος της Ασσήρου Δ. Ράβναλης αναφέρθηκε στο καμένο δάσος της Ασσήρου, στην έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και τα σχέδια εγκατάστασης εργοστασίου καύσης σκουπιδιών στα όρια του δήμου. Στην ίδια «γκάμα» προβλημάτων στάθηκαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι άλλων φορέων, όπως ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου, Κ. Κυνηγός. Εκπρόσωποι των φορέων και κάτοικοι υπογράμμισαν τις σοβαρές ελλείψεις αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία έπρεπε να γίνουν αμέσως μετά τις πυρκαγιές του 2007. Τόνισαν, επίσης, το αίτημά τους για αναδάσωση και εξέφρασαν διαμαρτυρίες για την «αντιπαλότητα» μεταξύ αρμοδίων σχετικά με την αντιμετώπιση των πλημμυρών, την αναδάσωση κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ασσηρος πλημμύρισε μετά από μία δυνατή νεροποντή και, μάλιστα, κινδύνεψαν να πνιγούν άνθρωποι, εξαιτίας αυτής της έλλειψης υποδομών.

Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε ότι «η απουσία υποδομών δεν είναι αποτέλεσμα μιας άναρχης ανάπτυξης». «Στην Ελλάδα η κερδοσκοπία της γης είναι το όπλο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Εφερε ως τέτοια χαρακτηριστικά παραδείγματα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Τόνισε ότι «το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό» και σημείωσε: «Εμείς ξεκινάμε από το ότι η γη, ο αέρας, το νερό ανήκουν στο λαό. Με ταυτόχρονο δικαίωμα κατοικίας, 1ης και 2ης, υποδομών κλπ. δωρεάν ή πάμφθηνα για το λαό, ανάλογα με τις συνθήκες που υπάρχουν. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα παλέψουμε για την αρνητικά διαμορφωμένη κατάσταση που δεν αλλάζει εύκολα». Η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι τα έργα χρειάζεται να γίνουν με «δημόσιες επενδύσεις» κι όχι με ιδιώτες. Για την Ασσηρο είπε ότι είναι απαραίτητα τα αντιπλημμυρικά, ενώ σχετικά με το πρόβλημα του καμένου δάσους σημείωσε ότι «πέρα από τις βαθύτερες αιτίες που ψάχνουμε να βρούμε», μία απάντηση είναι η «αναδάσωση». Τόνισε ότι «βοηθάει στον ενιαίο σχεδιασμό να έχεις ενιαία πολιτική γης» και σχετικά με την «αντιπαλότητα των αρμοδίων», είπε ότι «μπορεί να λυθεί με την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα».

Εγκλημα η καύση απορριμμάτων

Πέρα από τα προβλήματα των καμένων δασών και των πλημμυρών, φορείς και κάτοικοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους για το ΧΥΤΑ, που φτιάχτηκε στην περιοχή τους (χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα στάδια διαχείρισης των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί σωστά), αλλά και για τα σχέδια κατασκευής εργοστασίου καύσης απορριμμάτων, που, αν τελικά φτιαχτεί, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής. Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι της Ασσήρου για τη διαχείριση των σκουπιδιών είχαν κάνει μεγάλες κινητοποιήσεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ σημείωσε μεταξύ άλλων για την καύση των σκουπιδιών ότι πρόκειται για «έγκλημα» και ότι αυτή είναι επίσημη επιλογή της ΕΕ και επιχειρηματικών ομίλων. Και κατέληξε: «Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην καύση. Εχουμε επεξεργασμένη εναλλακτική πρόταση και τεχνοκρατικά μελετημένη. Οσον αφορά στη χωροθέτηση, πρέπει να είναι σε κατάλληλη περιοχή και πολύ σωστά έχετε όλες τις επιφυλάξεις, γιατί όπου έγιναν έργα, τα έργα γίνονται μισά, η χωροθέτηση είναι αποτέλεσμα άλλων συμφερόντων. Και, επομένως, όταν τα έργα είναι μισά, πάλι θα έχουν πρόβλημα. Πρέπει να είναι απολύτως ολοκληρωμένο το έργο, ούτως ώστε να μην αφήνονται υπολείμματα στο περιβάλλον. Να ξεκινάει από τη διαλογή, να γίνεται κομποστοποίηση κλπ.».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ